Råd om företagets finanser och företagande

Ekonomi

Så besiktigar du fastighetens tak

Se till att ditt tak är i gott skick med regelbundna besiktningar

Att ta hand om fastighetens tak är av största vikt för att säkerställa att det skyddar mot väder och vind, läcker inte och håller i många år framöver. För att upprätthålla takets integritet och undvika dyra reparationer är det därför klokt att genomföra regelbundna takbesiktningar. Här är några enkla steg för att hjälpa dig att besiktiga ditt tak och upptäcka potentiella problem i tid.

Inspektion utifrån

Först och främst är det viktigt att säkerställa att du har en säker plattform att arbeta från. Använd lämpliga säkerhetsutrustningar som sele och stegar som är i gott skick. När du står på marken kan du göra en visuell inspektion av taket. Letar du efter skadade eller brustna takpannor? Kanske har mossa eller lav ätit sig in mellan dem. Ta också en titt på skorstenen och takfönstren för att se till att de är ordentligt förseglade och i gott skick.

Krypa upp på taket

Nu är det dags att ta steget upp på taket och inspektera det på närmare håll. Var försiktig och stegsäker när du rör dig över taket. Se efter om det finns några synliga skador, såsom sprickor, bucklor eller lösa takplattor. Om taket är belagt med takpapp, kontrollera om det finns tecken på skador eller slitna områden. Kom ihåg att ta det säkert och undvik att kliva på skadade eller bräckliga områden.

Hitta läckage och avrinning

Ett vanligt problem med tak är läckage och dålig avrinning. Under regniga dagar kan du använda dig av en vattenslang för att simulera regn och se om taket läcker. Be en vän eller familjemedlem att övervaka taket inifrån och var uppmärksam på eventuella vattendroppar eller fuktfläckar på taket. Se även till att avrinningssystemet, som takrännor och stuprör, är fria från igensättningar och fungerar som de ska.

Ta hjälp av proffs

Om du upptäcker allvarliga problem under din takbesiktning är det bäst att anlita professionell hjälp. Ett certifierat takföretag kan ge en mer ingående inspektion och rekommendationer för reparation eller underhåll. Ibland kan det vara värt att investera i en regelbunden takserviceplan för att säkerställa att ditt tak alltid är i toppskick.

Så var inte rädd för att klättra upp på taket och ge det en ordentlig besiktning. Det kan spara dig både tid och pengar på lång sikt genom att förhindra större skador. Genom att följa dessa enkla steg kan du se till att ditt tak är i gott skick och att det håller för väder och vind under många år framöver.

Läs mer här för att få mer information om hur man besiktigar fastighetens tak och tar hand om det på bästa sätt.